Toerisme in Rivierenland groeit

De Opening Toeristisch Seizoen was zoals ieder jaar weer drukbezocht. De middag, die werd georganiseerd bij Van der Valk Hotel Zaltbommel-A2, kon rekenen op de aanwezigheid van ruim 200 ondernemers, bestuurders, politici en andere geïnteresseerden.

Wethouder Han Looijen van de gemeente Zaltbommel opende de middag met warme woorden: ‘’ Rivierenland is een geweldig gebied dankzij het brede aanbod dat het gebied rijk is. Samen heben we ontzettend veel te  bieden aan de vrijetijdseconomie. Het is meer dan een wandel –of fietsgebied alleen. Denk aan de watersportrecreatie, de natuur, meerdaagse verblijven. Met z’n allen hebben we er kei hard voor geknokt om mensen te laten genieten van dit gewelidge gebied!’’

Ook gedeputeerde van de provincie Gelderland, Bea Schouten, was aanwezig. Zij is onder meer verantwoordelijk voor recreatie & toerisme in de provincie. “Met elkaar kunnen we de komende jaren aan de slag om Rivierenland onder de aandacht te brengen. We zijn als provincie het beleid aan het vernieuwen en brengen meer balans aan tussen de verschillende streken. We kiezen veel meer voor regiobenadering zodat elke streek goed tot zijn recht komt”, vertelt gedeputeerde Schouten.
“Om dit te bereiken hebben we kwaliteit, innovatie en beleving nodig. Een belangrijk element is het gevoel dat je moet hebben om naar een streek terug te willen. Evenementen als het mooie FruitCorso en de Rode Kruis Bloesemtocht zijn daarin belangrijk. Die maken het gevoel van beleving groter en daar liggen kansen. Ook goede gastvrijheid is belangrijk. Die maakt dat mensen nog eens terug willen komen. Als u als ondernemer in uw streekproduct, bed & breakfast, fruitstalletje of andere onderneming een optimaal gastvrijheidsgevoel legt, bent u allemaal ambassadeur van dit prachtige gebied.”

Resultaten Monitor Vrijetijdseconomie Rivierenland 2016

Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland presenteerde de resultaten van de monitor vrijetijdseconomie Rivierenland over 2016 op het jaarlijkse netwerkevenement Opening Toeristisch Seizoen 2018.

Toerisme en recreatie in de regio Rivierenland is in 2016 goed voor bijna 162 miljoen euro aan bestedingen en 2070 fte aan werkgelegenheid. Dit is een forse stijging van maar liefst 8% ten opzichte van 2014.

De totale groei in de regio is in lijn met de landelijke groei van het toerisme. De sterke groei van 19% van het aantal overnachtingen in Rivierenland overstijgt echter de landelijke groei van 6%.“We zien het aantal ontwikkelingen toenemen zowel in verblijf als in dagrecreatie. Naar verwachting zet deze stijgende trend zich de komende jaren verder voort”, vertelt Richard de Bruin, directeur van RBT Rivierenland.

Richard: ‘’We doen het met elkaar ontzettend goed. Meer dan drie keer zo goed als het landelijk gemiddelde als het gaat om overnachtingen, daar mogen we trots op zijn met z’n allen’’.

 Ontwikkelingen in aantocht

Ook Thomas Steenkmap, de nieuwe voorzitter van RBT Rivierenland, sprak over mooie ontwikkelingen: ‘‘In de afgelopen winter zijn er nieuwe lange termijnafspraken gemaakt met de gemeenten. Wij zijn blij met die afspraken, want zij bevestigen de rol van het RBT als uitvoeringsorganisatie voor deze regio. Het is zeer fijn dat ook de provincie de RBT’s ziet als centrale toeristische organisaties. In de komende periode laat zij RBT’s een belangrijke rol spelen bij onder meer de toeristische routes en de leisure leefstijlen, naast een grote campagne als Gelderse Streken.

Als Regionaal Bureau voor Toerisme zijn we vooral ook blij met de samenwerking met alle ondernemers in het gebied. De deelname aan projecten van het RBT blijft sterk en zo werken we samen aan groei. Al deze energie en samenwerking in onze regio, en de stimulerende kracht van het RBT, kwamen afgelopen jaar op fraaie wijze samen in de Nationale Kersenparty. Dit nieuwe evenement vormt een prachtige versterking van het imago van Rivierenland.’’

Maar ook ondermers in de zaal als Marienwaerdt, Nationaal Fruitpark Ochten, de Tuinen van Appeltern en Rob Ansen vertelde deze middag uitgebreid over de ontwikkelingen die in aantocht zijn.

Uitreiking Toerisme Award Rivierenland

Jan de Boer, voorzitter van het Speerpuntberaad Recreatie en Toerisme, heeft tijdens het netwerkevenement de Toerisme Award Rivierenland 2018 uitgereikt. Ondernemer Edwin Cretier van hotel-restaurant De Gouden Molen in Rossum mocht de award in ontvangst nemen. De uitreiking van de Toerisme Award is een waardering van het ondernemerschap.

Edwin Cretier is naast een gedreven en gepassioneerd ondernemer een heuse ambassadeur is van de regio. Hij denkt actief mee om Rivierenland naar een hoger niveau te tillen en de mooie omgeving onder de aandacht te brengen. Daarbij streeft hij een bepaalde kwaliteit na en stelt hij altijd het gezamenlijk belang voorop. Edwin Cretier is de stuwende kracht achter veel activiteiten, terwijl hij opereert vanaf de achtergrond.

“Ik dank jullie hartelijk voor deze mooie waardering. Mijn personeel van De Gouden Molen doet er alles aan om onze gasten en de fietsers die langskomen goed te voorzien van informatie over de regio. Op die manier probeer ik samen met mijn team een klankbord te zijn voor de streek en de streek ontzettend uit te dragen,” vertelt Edwin Cretier.

Opening eerste ronde 2018 Regionaal Investeringsfonds FruitDelta Rivierenland

Verder opende Hans Beenakker, voorzitter van Regio Rivierenland, de eerste ronde van het Regionaal Investeringsfonds FruitDelta Rivierenland. Dit fonds is bedoeld om studies en projecten te stimuleren die een bijdrage leveren aan de regionale ambities.‘’Als u geinspireerd bent geraakt willen wij ondernemers oproepen om projecten ook daadwerkelijk in te gaan dienen. Hierbij moet je uitgaan dat het moet bijdragen aan een van de drie speerpunten en impact moet hebben op lange termijn. Het is niet erg als projecten soms mislukken, dat hoort bij innovatie!’’ sluit Hans Beenakker af.

Bekendmaking winnaar Design Fruitstalletjes Rivierenland

Het project Design Fruitstalletjes Rivierenland is één van deze projecten.

Jolijn Zwart-van Kessel, coördinator Platteland Rivierenland maakte het winnende design van deze ontwerpwedstrijd voor originele fruitstalletjes bekend. ‘‘We hebben gekozen voor een ontwerp met aanknopingspunten om op verder te gaan. Het winnende ontwerp gaat in op hergebruik van fruitkisten’’, vertelt Jolijn. Marion Bieszke was de gelukkig winnaar die het mooie prijzenpakket in ontvangst mocht nemen: ‘‘ Ik fiets en wandel met regelmaat door de Betuwe. Tijdens een van mijn tochten heb ik gezocht naar een kenmerk voor de Betuwe. Mijn oog viel toen op het grote fruitkistje op de rotonde in Geldermalsen. Met dit kenmerkende item in mijn gedachte ben ik aan de slag gegaan, en is het idee van oude fruitkratjes doorontwikkelen tot kraam ontstaan’’.

Om daadwerkelijk tot een goed ontwerp en design te komen wordt er samenwerking gezocht met ROC Rivor en de NHTV in Breda. Samen met studenten en de telers uit het gebied wordt bekeken welke onderdelen ze kunnen gebruiken uit het ontwerp.

© Copyright - OPENING TOERISTISCH SEIZOEN | Het toeristisch netwerkevenement van [Fruitdelta] Rivierenland